26 sep. 2012

Paleopaj? Nästan...

Somliga tycker ju det där med gluten inte är så bra. Däribland lite crossfitfolk som jag känner. Så här kommer en maträtt som inte kommer stå sig bland vegetarianer men väl bland köttätare ;)

Receptet kommer från den fina sidan fastpaleo.com. Här kan man hitta diverse rätter där framförallt gluten är ett minne blott.

För en mastig måltid (perfekt nu när det går mot vinter och kallare tider) som är som en "Warm hug for your belly" enligt beskrivningen på sidan behöver du:

2 stora sötpotatisar
2 stora morötter
1 stor gul lök
ca 450 gram nötfärs (en del i paleo är att köttet ska vara ekologiskt men det avgör man ju själv, dock finns det klara fördelar med att äta ekologiskt kött)
1 stor vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk worchestersås (soja funkar lika bra tycker jag)
1 msk majonäs (ingen lättvariant bara, lova det ;) )
1 paket cheddarost'
       Salt & Peppar
       Smör

Gör såhär:

Sätt ugnen på ca 200 grader.

Börja med att skala sötpotatisen. Därefter skär du dem i bitar så att de blir mjuka snabbare när du i steg nr 2 kokar dem.
Koka tills de är så mjuka att man kan göra mos av dem.

Medan sötpotatisen kokar tar du fram morötterna, skalar dem och skivar dem i lite tjockare tärningar. Skala och hacka löken och bryn den tillsammans med morötterna samt vitlöken i en stekpanna på medelvärme i ca 10 min.

Lägg till köttfärsen och stek den tillsammans med morötterna, löken och vitlöken. När köttet är genomlagat häller du i tomatpurén samt worchestersåsen (eller sojan) samt kryddar med salt och peppar.

Känn på sötpotatisen. Är den mjuk så häller du av vattnet och mosar den med gaffel eller annat mosningsredskap. Häll sedan i en klick smör, matskeden majonäs samt 2-3 skivor av cheddarosten. Blanda väl.

Ta fram en gratängform, lasagneform eller med ett enkelt ord - ugnsfast form och häll i köttfärsen i botten. Bred sedan ut sötpotatismoset som ett täcke över och avsluta med att lägga över cheddarosten på toppen.

Ställ in Stugpajen (rent översatt från engelskans Cottage Pie) i ugnen i 10 min eller tills osten fått lite färg.

Ta ut, servera, ät, njut!




Varma kramar Paulina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar