27 sep. 2012

Gladiatorpaj

En paj tillägnad gladiatordieten
Låt oss gå lite längre fram i tiden och till den mer okända gladiatordieten. För att bli en vältränad gladiator ska man dagligen äta bröd, korn (och andra matgryn), bönor, grönsaker och frukt. Då och då åt gladiatorerna ost, ägg och mjölk. Gladiatorerna åt sällan kött bland annat för att inte få träningsvärk.

Receptet

Pajskal:
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 dl fiberhavregryn
1 krm örtsalt
0,75 dl olivolja
0,5 dl vatten

Blanda ihop ingredienserna och tryck ut i en pajform. Förgrädda skalet i ca 15 minuter i 175 grader.

Mjuka upp de soltorkade tomaterna
 i lite vatten några minuter
så blir de lättare för magen att smälta
Fyllning:
2 dl matkorn
4 dl vatten
1 halv buljongtärning
1 riven morot
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
0,5 dl soltorkade tomater, klippt i småstrimlor
1 dl kokta kikärtor
200 gram oliver
200 gram fetaost, skuren i mindre tärningar


Äggstanning:
2 dl mjölk
2 ägg
örtsalt


Visserligen åt gladiatorerna
inte paj, men det som är
i pajen åt dom. 
 Koka upp matkornen, vatten och buljongen. Sänk värmen när det kokar och ta i morot, lök, vitlök och soltorkad tomat. När det mesta av vattnet är uppkokat så rör i kikärtorna. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på oliverna, de soltorkade tomaterna fetaosten och häll över äggstanningen. Grädda pajen i ugn i ca 30 minuter i 175 grader.
Pajen är mycket mättande och fiberrik














Den här pajen har jag alltså hittat på själv. Jag tyckte att det saknades lite kryddning, så nästa gång får det bli lite rosmarin och olivolja i kornröran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar