24 sep. 2012

Va ingen feta till spenaten?

Då var det dags för bloggens första paj. För att göra den perfekta pajen krävs spenat och fetaost (absoluta favoritkombon för paj). I denna pajen förekommer spenat, så att den skulle bli en topp tio var vi ganska säkra på.
Spenatpaj med feta chèvre
Receptet kommer från Vegetariska kokboken* av Inga-Britta Sundqvist. Vi följde receptets ingredienser noggrant med två justeringar, ett ägg i skalet (pajens skal inte äggets!). Så hade vi i betydligt mer chèvre än de ynka fem skivor Sundqvist föreslagit. För att lyckas med matlagning ska du aldrig snåla på det goda!

Receptet


Skalet:
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 krm örtsalt
125 gram smör
1 msk kallt vatten
1 ägg

Smeta ihop smöret, saltet och mjölet. Tillsätt vatten och ägg efter hand. Tryck ut degen i pajskalet. Blir det för kladdigt så ställ det på svalning i kylen en stund. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda i 10-15 minuter.
Dagens ingredienser
Fyllning:

500 gram spenat (vi använde fryst)
2 ägg
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta (pressad eller finhackad)
1 krm sambal oelek
400 gram chèvre (eller enligt ditt önskemål)
en burk svarta oliver

Servera gärna sallad till
Tina spenaten, försök att få ur mycket vätska om du använder fryst. Vispa äggen, gräddfilen och rör ned spenaten, vitlöken och sambal oeleken (hade bara lust att skriva i bestämd form). Dela hälften av chèvren i mindre bitar och rör ned i fyllningen. Fördela fyllningen i pajskalet och lägg på oliverna och resten av osten i skivor. Grädda ca 20 minuter i 225 grader.

Smöret kokade, konstigt...

* Sundqvist, Inga-Britta. (2004) Vegetariska kokboken. Ica bokförlag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar