Då var det dags för bloggens första paj. För att göra den perfekta pajen krävs spenat och fetaost (absoluta favoritkombon för paj). I denna pajen förekommer spenat, så att den skulle bli en topp tio var vi ganska säkra på.
|
Spenatpaj med feta chèvre |
Receptet kommer från
Vegetariska kokboken* av
Inga-Britta Sundqvist. Vi följde receptets ingredienser noggrant med två justeringar, ett ägg i skalet (pajens skal inte äggets!). Så hade vi i betydligt mer chèvre än de ynka fem skivor Sundqvist föreslagit.
För att lyckas med matlagning ska du aldrig snåla på det goda!
Receptet
Skalet:
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 krm örtsalt
125 gram smör
1 msk kallt vatten
1 ägg
Smeta ihop smöret, saltet och mjölet. Tillsätt vatten och ägg efter hand. Tryck ut degen i pajskalet. Blir det för kladdigt så ställ det på svalning i kylen en stund. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda i 10-15 minuter.
|
Dagens ingredienser |
Fyllning:
500 gram spenat (vi använde fryst)
2 ägg
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta (pressad eller finhackad)
1 krm sambal oelek
400 gram chèvre (eller enligt ditt önskemål)
en burk svarta oliver
|
Servera gärna sallad till |
Tina spenaten, försök att få ur mycket vätska om du använder fryst. Vispa äggen, gräddfilen och rör ned spenaten, vitlöken och sambal oeleken (hade bara lust att skriva i bestämd form). Dela hälften av chèvren i mindre bitar och rör ned i fyllningen. Fördela fyllningen i pajskalet och lägg på oliverna och resten av osten i skivor. Grädda ca 20 minuter i 225 grader.
|
Smöret kokade, konstigt... |
*
Sundqvist, Inga-Britta. (2004) Vegetariska kokboken. Ica bokförlag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar