31 jan. 2013

Kleftiko

För ett tag sedan gjorde jag en hejdundrande god köttgryta. Eller det är typ en gryta fast ändå inte.

Hursomhelst, det heter Kleftiko och är grekiskt. Greker är som bekant riktigt bra på det där med mat så håll i hatten, här kommer receptet:

För en fin middag för två behövs:
2 fläskkottletter (egentligen ska man ha lamm men jag tycker fläskkött blir godare på grund av sältan)
Rosmarin
Basilika
Timjan
Citron
Soltorkade tomater
Fetaost
Oliver
Salt
Peppar
Vitlök
Olivolja
Aluminiumfolie

Gör en marinad av olivolja, citronsaft från citronen, de soltorkade tomaterna, oliverna, rosmarinen, basilikan, timjanen och ha ner köttet i det. Pressa ner en eller två vitlöksklyftor och salta och peppra. Se till att köttet blir väl blandad med marinaden. Låt stå ca 2 h i en bunke.

När du har väntat i 2 h och nästan kan tänka dig råa fläskkottletter för att du är så hungrig (gör det inte, fläskkött bör vara vällagat) så steker du kotletterna lätt på båda sidorna. Spara marinaden.

Skär ut bitar ur folien så det räcker att göra packet av dem. Lägg i köttet på foliebitarna och fördela marinaden till båda packeten. Häll över fetaost och slut packeten. Ställ i ugnen i 30 min på 250 grader. Servera med klyftpotatis och tzatziki.

/Paulina



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar