25 dec. 2012

Crème brulee

Pappa gjorde en asgod crème brûlé som efterrätt på julbordet. Crème brûlé betyder bränd grädde en français och ja, jag älskar det helt klart. Så här kommer receptet, taget från programmet Leila Lindholm bakar i Frankrike.

Recept för 6 personer:
5 dl grädde
1dl mjölk
5 äggulor
1 dl strösocker
1 färsk vaniljstång.

Så här gör du:
Sätt ugnen på 95 grader och vispa samman ägg, mjölk och vispgrädde. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i sockret som du rör ner med resten av smeten. Häll ner smeten i små portionsformar som är ca 10 cm i diameter. Lägg formarna i en ugnsform med vatten och grädda sedan i ugnen i 2 timmar.
Brulen är klar när den inte är dallrig i mitten. Låt sedan brulen stå och kallna i kylskåpet i ett dygn.
Lägg ett tunt lager av brunt farinsocker på och bränn det med en crème brûle brännare alt. på 250 grader i ugnen om ugnen har grillfunktion.
// kram Paulina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar