27 dec. 2012

Tysk jul

I Tyskland har varje familj sin egen tradition när det kommer till mat. Julbord finns inte här, men typiskt för årstiden är ju rödkål och grönkål. Vad som alltid finns i varje familj är ett stort fat eller skål med choklad, marsipan, nötter, småkakor, spekulatius (en liten kaka som påminner om pepparkakor) och en mjuk sorts pepparkakor med olika glasyr som kallas Lebkuchen.
Själv åt jag paj (bland annat). I min familj har vi alltid mormors broccolipaté med valnötssås. Så jag gjorde paj med patén som fyllning. Till patén mixar man kokt broccoli med ägg och grädde eller mjölk. Till valnötssåsen kokar man creme fraiche med en buljongtärning och tar i grovt hackade valnötter. Enkelt och supergott. Till efterätt åt vi en storfavorit till efterätt, nämligen Heerencreme. Vaniljpudding som blandas med vispad grädde, rom och mörk choklad. Mums! God fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar