22 okt. 2012

En jättegod paj!

Den här pajen gjorde vi en mysig höstkväll. Receptet kommer från Härliga pajer* av Kristina Eriksson och Anna Clarén. Innehållet är ärtor, svampinjoner och ädelost. Lite udda kombo, men åh så gott! I receptet står det margarin, vi använde givetvis smör och uteslöt persiljan som inte lockade våra gommar.

Receptet:

Skalet:
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Blanda ingredienserna och tryck ut i en springform. Låt den stå kallt och förgrädda den därefter i 10 minuter  i 225 grader.
Fyllning:
1 gul lök
200 gram champinjoner
fett till stekning
1 msk vetemjöl
250 gram djupfrysta ärtor
1 ½ dl grädde
75 gram ädelost (eller det dubbla)
2 krm rosmarin
salt och peppar

Hacka löken och skär champinjonerna i skivor. Fräs de i smör eller olja och strö över vetemjöl. Tillsätt ärtor och grädde. Låt denna mumsiga röra koka i ca 5 minuter och rör om försiktigt under tiden. Rör ned smulad ädelost, rosmarin, salt och peppar. Bred ut fyllningen i skalet och grädda i 15-20 minuter.

* Eriksson, Kristina & Clarén, Anna. (2008) Härliga pajer. Bokförlaget Semic: Sundbyberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar