4 okt. 2012

Ziemniaki pure i klopsiki

Vad i HELA friden är detta tänker du nu? Har allt gluten flugit in i hjärnan på dessa människor och gjort dem HELT oförmögna att behandla det svenska språket med värdighet?

(svenska språkets värdighet flög förövrigt ut genom fönstret när Samsung lanserade sin notepenna och uppfann ordet: att nota istället för svenskans att skriva).

Nej, ziemniaki pure i klopsiki är helt enkelt polska och betyder köttbullar med potatismos (fast omvänt).

Till denna klassiska (men av mamma Scan och Felix totalförstörda maträtt)
behövs:
500 g köttfärs
1 gul lök
Lite grädde
Salt
Peppar

Till Potatismoset:
Potatis (välj själv hur många potatisar du ska ha)
En klick smör
Något som får moset krämigt, jag använde lite riven ost i

Börja med att hacka löken. För att slippa gråta floder som jag gjorde rekomenderas gasmask alternativt cyklop (och snorkel om du vill festa till det lite).

När löken är besegrad och ligger i små hackade bitar häller du ner den i en bunke. Lägg även ner köttfärsen. Krydda med salt och peppar samt addera lite vätska (grädden alltså). Blanda allt väl tills du har en köttsmet (det lät väldigt inte gott).
Rulla köttbullarna i valfri storlek och stek dem på medelvärme i en stekpanna.

Till potatismoset så skalar du såklart potatisen och lägger den i kastrullen och kokar tills den blir mjuk.

Häll av vattnet och mosa sedan potatisen. Klicka i lite smör och ev.ost och rör tills moset är ett fint mos helt enkelt.

Servera med köttbullarna och njut (ja, ska ju vara brunsås med också men orkade inte göra det, lingonsylt och saltgurka skyr jag som pesten men ha du det om du vill)

Men snälla! Gör eget och kör inte mamma Scan, Felix pulvermos och Knorr pulversåser. Det är besudelmat när det är som värst och man får 0 energi och värre av det (i längden kan det döda dig men det förklarar jag en annan dag). Ser något inte ut som mat så är det inte mat.

Massa kramar Paulina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar