5 okt. 2012

Vad är crossfit?

Nu ska jag presentera den träningsform som i alla fall jag har totalfastnat för. Jag tränar det på Crossfit Göta som ligger på Nellickevägen här i Götet.

Vad är då crossfit? Jo, det är ett träningsprogram som kombinerar tuff konditionsträning, olympiska lyft och gymnastik i en knasig och oerhört jobbig kombination. Tanken är att man ständigt ska chocka kroppen med olika former av övningar och målet är att bli så allmänstark som möjligt.

Exempel: Tänk en maratonlöpare versus Usain Bolt. Båda är eliter inom sitt område men är specialiserade på väldigt olika saker. Maratonlöparen kan springa jorden runt men inte lyfta 20 kg över huvudet medan en 100 m sprinter kan just - sprinta och är väldigt stark men kan inte springa 5 km på bra tid (extremt exempel kanske men).

Inom crossfit vill hamna i mitten av den här skalan. Man vill vara så allmänstark och ha så allmängod kondition som möjligt. Kör man crossfit på elitnivå är det som Triathlon med Olympiska lyft och kullerbyttor.

Kritik: Som framtida lärare så försöker jag såklart se kritiskt även på sånt jag tycker väldigt mycket om, crossfit inkluderat. En aspekt är att allt görs på tid, ofta ska man göra sina repetitoner och lyft så snabbt som möjligt. Här är det EXTREMT viktigt att man hamnar på ett ställe där teknik alltid går före vikt och snabbhet. Utan rätt teknik är risken för skador överhängande då träningen är såpass tuff som den är. Har bara tränat på Crossfit Göta men när jag försöker se på det objektivt så måste jag säga att alla som tränar där samt coacherna verkligen är i framkant vad det gäller detta. Teknik prioriteras och man får grym träning. Har ju nästan börjat få synliga magrutor. Och jag kan göra pullups, stå på händer mot vägg, börjat använda tävlingsvikter och bowlingklot är inte längre tunga.

Så hett tips, vill du verkligen känna och få resultat i din träning. Crossfit, det funkar verkligen (men var noga med stället du väljer). Killer body får man helt klart, både invändigt (man blir stark som en oxe) och utvändigt (man ser bra ut naken) och du hamnar troligtvis bland ett gäng härliga människor som inte ser det som en konstig grej att man gör sitt yttersta och tar ut sig till max när man tränar (detta inkluderar att man skriker när man SKA få upp den där vikten en sista gång, att man hejar på varandra och att man eventuellt lägger sig ner på marken när träningen är klar).

OCH det ses inte som konstigt med tjejer som lyfter 100 kg i marklyft, 40 + kg över huvudet och som strävar efter bli starkere (nej, som tjej ser man inte ut som Arnold Swarzenegger på anabola även om man tränar mycket tung styrka. Vi har helt enkelt inte kapaciteten till det. Det har inte killar heller. Man bli snyggt muskulös helt enkelt).

kramar Paulina


(bilderna är tagna från tumblr samt  www.telegraph.co.uk)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar